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STATE AUDITOR ISSUES GUIDANCE 

ON PIGGYBACKING 

 

This month the State Auditor's Office (SAO) 

Performance Center did a really good thing—it  

published a "guidance”—and provided advice 

about using the bid awards of other agencies 

instead of going out to bid for purchasing, 

which is commonly known as "piggybacking.”  

This article summarizes the key points of the 

guidance and adds our comments for local 

governments to consider when piggybacking 

on others' bid awards, process, and documents.  

 

Like the SAO did, we disclaim any inference 

that this article constitutes legal advice; it is 

merely intended to inform and educate in the 

abstract.  When faced with one of these issues, 

you should consult legal counsel who 

emphasizes this area of the law. But you should 

refer to the guidance and the checklist included 

in the appendix and this article.  You can find 

the guidance at performance@sao.wa.gov. 

 

Essentially, piggybacking is cooperative 

purchasing or procurement authorized by RCW 

39.34.030.  The "lead agency" whose bid 

process you might want to piggyback on does 

most of the work, in a sense.  The lead agency 

must (1) comply with its own bid laws and 

requirements; (2) advertise in accord with its 

own advertising requirements, as set by law 

and internal policies; (3) post the bid or ad on 

its website or provide an access link to the 

state's web portal so the posting can be found; 

and (4) include in its documents language that 

the bid can be piggybacked upon (this lets the 

vendor know of the piggybacking option). 
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The agency that wants to piggyback must 

execute an interlocal agreement (ILA) under 

chapter 39.34, wherein the lead agency allows 

the other agency to piggyback.  We have (and 

have seen those of other counsel) a simple one- 

page ILA for that purpose.  

 

The agency also needs to follow its own 

procurement requirements and policies, in 

addition to RCW 39.34.  Those policies should 

include language that directly contemplates 

such piggybacking and other cooperative 

purchasing.  The piggybacking agency should 

review the original contract documents and 

make sure that was not a piggybacking contract 

itself, and was actually a competitively bid 

procurement.  

 

The guidance, and our experience, tells us that 

there are some tricky issues, so the 

piggybacking agency also needs to consider the 

following:  

 

First, review the original lead agency 

procurement to ensure that the piggybacking 

agency's needs or specifications are not 

materially different.  For example, if you found 

that you need several extra items added to the 

base price, make sure that does not differ 

materially from the original contract price.  I 

do not think a variance of less than 20% should 

invalidate the piggybacking.  Also, make sure 

the offer of the vendor to piggyback is still 

valid; a stale contract more than two years old 

probably will not work!   

 

Second, make sure the type of lead agency 

operates under the same bid law as the 

piggybacking agency does.  It matters, for 

example, if the lead agency awarded a contract 

under a statute allowing contract awards to 

other than the lowest responsible bidder, if 

your statute requires an award to the lowest 

responsible bidder.  

 

Third, make sure the contract is properly 

awarded under bid thresholds, for example, if it 

is a deal involving both products and services.  

We had that situation recently, and concluded it 

is not just a services contract, if the contract 

performance also provides for the purchase of 

over $10,000 in equipment.
1
 

 

It should go without saying that the 

piggybacking agency must preserve all 

documents needed to show your compliance 

with the applicable laws and policies, 

including, of course, all of the requirements 

stated above in this article and in the guidance.  

Retain all lead agency documents that you rely 

on.  Retain all of your own contracts, and 

research product, including any legal advice 

you may have gotten about your compliance 

with RCW 39.34.030, as well as minutes or 

resolutions of the board with regard to the 

procurement, just as you would with a sole 

source declaration and opinion of counsel 

justifying that declaration.  Don't forget the 

ILA with the lead agency, unless of course you 

have a blanket cooperative purchasing 

agreement with that agency, meeting all of the 

usual elements that RCW 39.34 requires.  

 

What about using cooperatives, whether 

headquartered in Washington state or out of 

state?  An example would be the widely used 

Fire Rescue GPO.  Obviously, first you need to 

be a member of the cooperative.   
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This subject has been a recent bone of 

contention with the SAO, and this guidance 

only deals with it in a perfunctory way.  

Detailed discussion was apparently beyond the 

scope of the guidance and therefore the scope 

of this article as well.  Suffice it to say for now 

that we do not advise clients to use 

cooperatives without first calling counsel and 

asking for detailed legal advice.  The SAO 

basically said in the guidance that the agency 

should measure the cooperative against the 

requisites of RCW 39.34.030(2).  The SAO 

also stated that it does not "evaluate 

cooperatives or provide an approved list."  You 

are left to make your own determination at 

your own risk, so you should consult legal 

counsel for specific advice about the 

cooperative proposed.  

 

How Does the Deliberative Process 

Exemption Work? 

 

Public agencies, when asked for drafts of 

certain documents, often rely on the 

“deliberative process” exemption set forth 

under RCW 42.56.280 to withhold those draft 

documents, or any correspondence related to 

those draft documents, in their entirety. Be 

careful. This exemption is only applicable to 

the extent that the draft documents, or 

correspondence related to those draft 

documents, "reflect policy recommendations 

and opinions and are not simply the raw factual 

data underlying a decision." West v. Port of 

Olympia, 146 Wn.App. 108 (2008). In other 

words, to the extent that members of any 

agency discuss facts underlying a particular 

decision, so long as those facts are not coupled 

with a policy recommendation, in the same 

record, those facts are not exempt under RCW 

42.56.280. 

 

SAFETY BILL 

All of your employees/volunteers must “[T]ake 

care of all personal protective equipment (PPE) 

properly.” WAC 296-800-12005. One might 

argue properly maintaining one’s own PPE is 

an essential function of the position the 

employee holds or desires.  

DISCLAIMER 

The Firehouse Lawyer newsletter is published 

for educational purposes only. Nothing herein 

shall create an attorney-client relationship 

between Quinn & Quinn, P.S. and the reader. 

Those needing legal advice are urged to 

contact an attorney licensed to practice in their 

jurisdiction of residence. 


